Kuka?

MARKO MALVELA

 

Screen Shot 2015-03-24 at 07.17.08“What is easiest to see is often overlooked.”

“Allow yourself to see what you don’t allow yourself to see.”

”Older people sit down and ask, ’What is it?’ but the boy asks, ’What can I do with it?”

”When the solution is simple, God is answering.”

Sitaatit yllä kertovat siitä missä toiminnassani on kysymys. Olen kiinnostunut siitä missä tulosta tehdään. Minua kiinnostaa, miksi tulos tulee? Kuka sitä tekee? Ja tekeekö sama sakki tulosta toistuvasti. Tulosta voi hetkellisesti syntyä vahingossa. Tällaista vahinkoa saattaa jatkua jopa vuosien ajan. Mutta jossakin vaiheessa vahingosta täytyy tulla tapa. Tällöin puhutaan voittamisen kulttuurista.

Voittamisen kulttuurin tutkiminen ja kokemuksen kerääminen on ollut aina lähellä minua. Uintivalmentajana ja erilaisien tiimien sparraajana olen aina hakenut sitä, miten asiat voisi tehdä hieman paremmin.

Pyrin aina etsimään yksinkertaisinta, ja samalla todennäköisintä vastausta tuloksen ja ongelman takana. Seilaan erilaisien oppisuuntien ja tutkitun tiedon pinnoilla keräten kaikkea käyttökelpoista. En lyö kantaani helposti lukkoon. Uskon että vastauksen lukitseminen siirtää minut pois voittamisen kulttuurin etsimisen tiellä. Vastaus voi tyydyttää tällä kertaa, tämä lyhyen hetken. Mutta sitten matkaa on jo jatkettava kohti uutta.

Filosofisesti esitettynä ajattelutapaani voidaan tarkastella sanaparin truthfulness ja meaningfulness kautta.

Truthfulness kuvaa totuuden etsintää. Nykyaikainen trendi on löytää, mikä pitää paikkansa. Esimerkiksi moderni tiede koettaa selvittää miten kaikki toimii, ja mitkä asiat pitävät paikkansa. Totuuden etsimisessä miten? on oleellinen kysymys.

Meaningfulness kuvaa merkityksen ja kokemuksen hakua. Vanhojen filosofien tavoin kysymys miksi? on tärkeää. Tieto on edelleen oleellista, mutta tietämisen sijaan ymmärtäminen on oleellisempaa. Oleellista siis on, miten tieto lisää ymmärrystämme maailmasta.

Tarina kertoo Einsteinin todenneen – Jos saisin kysyä jotakin Jumalalta, haluaisin tiedustella mitä maailmankaikkeuden luomisen ensimmäisellä minuutilla tapahtui? Hetken pohdittuaan hän tarkensi – itse asiassa en halua tietää miten kaikki tapahtui, vaan miksi?

Tämä sivusto on omistettu tuloksen tekemisen tutkimiseen ja pohdiskeluun.

Sitten tietoja hieman minusta.

Asuin lapsuuteni ja nuoruuteni vuodet Lappeenrannassa. 1970- luvun lähiöelämä ei ollut kaikkein helpoin maailma. Voisi sanoa että hopealusikoita ei lähiseuduilla juuri suissa näkynyt. Lapsuudesta ja nuoruudesta sain matkaani tietyn sitkeyden ja yrittämisen hengen. Selviytymistä niistä olosuhteista ei tehty helpoiksi, mutta kuitenkin mahdolliseksi. Ystävien, harrastuksien ja koulutuksen lisäksi elämänkoulun opit auttavat nykyisinkin lähes päivittäin.

Keskeisintä on ollut jonkinlainen sitkeys sekä eteenpäin pyrkiminen.

Oma harrastus, uinti, siirtyi lopulta ammatinvalinnaksi valmentamisen myötä. Tie vei Jyväskylään yliopistoon pedagogiikan, psykologian, biomekaniikan ja valmennusopin pariin. Liikuntatieteellinen tarjosi tähän loistavan alustan.

Valmensin uimareita koko ajan. Teimme alusta asti loistavaa tulosta. Jere Hård voitti euroopanmestaruuksia ennätysajoilla. Kolmetoista uimaria lähti maailmalle vähintään EM-kilpailuihin. Nykyisin matka jatkuu Sprinttitallissa. Ari-Pekka Liukkonen ja Mimosa Jallow avaavat latua maailman huipulle.

Uinnin lisäksi huipputuloksen tekemisen koelaboratorionani ovat lukuisat sparraus-, asiakkuus- ja ystävyyssuhteet eri huipputiimeissä. Olen auttanut jääkiekko- ja jalkapallojoukkueita löytämään voittamisen jyvän. Olen toiminut mm. voimistelussa, uinnissa, yleisurheilussa, painonnostossa, ammunnassa ja painissa tuloksen tukijana. Yritysmaailmassa olen auttanut kriisiyrityksiä löytämään taas takaisin polulle. Yhdistyksiä olen myös auttanut löytämään jotakin keskeistä mikä lisää yhteistyötä.

Olen ollut rakentamassa Jyväskylään uintidynastiaa, kaupunkivalmennuskeskusta ja Urheiluakatemiaa. Suomen Valmentajien kanssa kehitin huippu-urheilijoiden jatkokoulutusmallia sekä mentorointia.

Projektien ohessa luin työnohjaajaksi ja hain urheilupsykologian erikoissertifikaattia psykologiliitolta.

Minua pidetään monesti vastarannan kiiskenä. Olen kuitenkin aina (sitäkin) lempeästi ja asiakkaan paras mielessäni. Siksi asiakkaiden etu onkin, että ainakin minä lupaan olla eri mieltä jos sen paikka on.

Olen ennen  kaikkea tuloksentekijä. Peilaan todellisuutta tuloksen tekemisen prisman kautta. Tuloksella tarkoitan asiakkaani haluamaa lopputulosta. Käännän ja kaivan, kivi kiveltä esteitä tuloksen tekemisen tieltä.

Henkilöhistoria:

Kotoisin Lappeenrannasta,

Naimisissa,

Kolme lasta,

Harrastukset: kuntoliikunta, lukeminen, maalaaminen, Läskibasson länkyttäminen, moottoripyöräily

Tutkinnot:

Ylioppilas (Kimpisen Lukio, 1990), Liikuntatieteiden maisteri, pääaineena biomekaniikka (Jyväskylän Yliopisto, 2003),

Työnohjaaja, Narratiivinen, NLP ja ratkaisukeskeinen filosofia; yhteensä 120op (2012)

Nuorten Valmentajatutkinto , Nuori Suomi ja Kuortaneen Urheiluopisto (1995)

Old Way/New Way: Rapid correction technique, online course (2005)

 Tunnustukset:

Ansiomitali kultaisin ristein (AMKR), Opetus- ja kulttuuriministeriö (2011)

Keski-Suomen vuoden valmentaja (2000, 2010)

Valmennukselliset saavutukset:

3 x Olympiavalmentaja (Sydney 2000, Ateena 2004 ja Lontoo 2012)

Lajijohtaja Olympialaisissa (Ateena 2004)

MM- joukkueen johtaja (Montreal 2005)

EM- ja MM-joukkueen valmentaja (vuosina 1996-20012)

Uintivalmennustoiminta:

Aloittanut valmennuksen vuonna 1986/1987 (valmentanut 25 vuotta)

Olympia- ja MM-kilpailujen välieräurheilija (Hård parhaimmillaan 9.)

3x euroopanmestari (Hård 2000, 2002, 2002)

2 uimaria olympiajoukkueessa (Hård, Liukkonen)

10 arvokilpailumitalia aikuisten arvokilpailuissa

12 henkilökohtaista uimaria aikuisten arvokilpailuihin (Hård, Liukkonen, Nieminen, Heikkilä, Lindfors, Räikkönen, Allonen, Jallow, Majander, Elfving, Ahonpää, Välimaa)

useita NPM- ja EM- uimareita, jotka ovat voittaneet NPM- tasolta useita mitaleja. NEM- tasolla paras saavutus on finaalipaikka (Allonen)

Valmennusaikanani Swimming Jyväskylä on voittanut Kalevan Maljan (2 kertaa), Sampomaljan (4 kertaa), sprinttimaljan (3 kertaa, jonka jälkeen malja ”jäädytettiin” Swimmingille).

SM- mitalitili avautui uimareilleni vuonna 1993. Tämän jälkeen mitaleja on voitettu keskimäärin 7-10 kpl per kilpailu (yhteensä noin 150 kappaletta).

Muu valmennustoiminta:

Uintivalmennuksen lisäksi olen muiden toimieni puitteissa osallistunut useiden lajien valmennustiimien toimintaan. Näistä mainittakoon muutama pääsarjatason Suomenmestaruusmitalijoukkue jääkiekossa ja jalkapallossa.

Lisäksi mm. Jyväskylän Kirittäret, joiden kilpailullisen voitonkulun alkumetreillä toimin sparraajana pelinjohtaja Paavo Hämäläiselle sekä valmentaja/pelaaja Katja Saarelle (2003). Kirittäret ovat tuosta mestaruudesta eteenpäin voittaneet tai olleet finaalissa lähes joka vuosi.

Tekniikka ja suorituskykytestaaja, LIKES-tutkimussäätiö (1994-1998)

Toimenkuvaani kuului maitohappotestien ja tekniikkatestien tekeminen KINEX-laitteistolla. Testejä tehtiin vuosien saatossa noin 500. Tämä antoi vankan pohjan taitojen opettamiselle ja käytännön fysiologialle. Lisäksi toimenkuvaan kuului testien markkinoiminen uimaseuroille ja valmentajille, sekä erinäisien koulutustilaisuuksien järjestäminen valmentajille.

 Uimaliiton maajoukkuevalmentaja (1997-2005)

Koordinoin koko maajoukkuetoiminnan leirityksen, ns. TOP TEAM:in yhdessä uimareiden henkilökohtaisten valmentajien kanssa. Paketteihin kuuluivat asiantuntijapalveluiden järjestäminen, majoittumis-, matka/ruoka sekä valmennuksen organisoiminen. Näistä vuodet 2004-2005 olin Uimaliiton palkkalistoilla seuran ja muiden toimijoiden ostaessa muun toiminnan sieltä.

Suomen Valmentajien kehittäjä (2005-2007)

Päätyökseni kehitin Suomeen mentorijärjestelmää, joka on tuonut suomalaisien valmentajien ulottuville vertais- ja työnohjaustuen kohtuullisella korvauksella. Toimin edelleen Suomen Valmentajien ”päämentorina”, jonka puitteissa seuraan ja koulutan toimintoja sekä toimijoita. Annan esimerkiksi lausuntoja eri tahoille mentoritoiminnasta (esimerkiksi OKM ja OK; valmentajuuskysymykset).

Swimming Jyväskylän päävalmentaja (1999-20012)

Erinäiset projektit Suomen Valmentajissa, Suomen Olympiakomiteassa ja eri lajiliitoissa, urheiluopistoissa sekä Jyväskylän Yliopistossa. (2005-)

 Urheilijasta Valmentajaksi (URVA)- koulutuskokonaisuuden suunnittelu ja koordinointi. Koulutus on tällä hetkellä kiinteä osa Suomen Valmentajien tarjoamaa lisäkoulutusta lajiliitoille.

 Kansainvälinen valmentajavaihto-ohjelma (KAVA) suunniteltiin tukemaan valmentajien kansainvälistä vaihtoa valmennuskeskuksiin.

 Kansainvälinen AntiDoping- koulutus- ja ohjelma. Euroopan Uimaliiton testikoulutus, jossa haettiin interaktiivisia malleja toteuttaa antidopingtyötä valmentajien kanssa. Suomesta lisäkseni Mirjami Seppälä ja Tommi Pulkkinen osallistuivat ohjelmaan.

 Asiantuntijuuden selvitystyö. Olympiakomitean selvitys siitä, mitä on hyvä asiantuntijatyö Olympiakomiteassa. Hankeen minulta tilasi Kari Niemi-Nikkola.

Niemisen raportin (Huippu-Urheilun strategiatyöryhmä, johtajana Risto Nieminen) valmentamista ja valmentajuutta käsittelevän osan asiantuntija- ja tukitoiminnat (lisätietoja antaa Jari Lämsä, KIHU).

 Mentori- ja valmennusfilosofiakouluttaja. Näissä prosesseissa vastuullisena kouluttajana Varalan Urheiluopistolla (vastaavana Heli Valkma). Vierailevana luennoitsijana Pajulahden Urheiluopistolla (Marko Haverinen).

Jyväskylän Yliopisto (Viveca- yksikkö). Vastannut yksikön psyykkisen valmennuksen kurssin sisällöistä, sekä toiminut pääopettajana.

 Työnohjaus

 Ohjaan joka viikko noin 10 valmentajaa, urheilijaa ja muiden elämänalueiden osaajaa parantamaan heidän työskentelyään.

Vedin Mirjami Seppälän, Tommi Pulkkisen ja Kyösti Kallisen kanssa uimaliiton naisviestiprojektin (2008-2010), jossa vastasin ennen kaikkea urheilijoiden ryhmähenki- ja psyykeasioista, sekä taktillisista tekijöistä. Projekti oli menestyksekäs, sillä se johti naisurheilijoiden ensimmäiseen arvokilpailumenestykseen viestissä, kun he ottivat pronssia lyhyiden ratojen EM-kilpailuissa 2010.

Julkaisutoiminta:

Kirjat

Otetta Veteen (LIKES)

Erinomaista Ainesta (Pelikirja)

Kilpakirja Uinnista (Pelikirja, ebook)

Käytäntöä parhaimmillaan (Pelikirja)

Kaikki Irti Uinnista (Pelikirja)

Kirjaluvut

Uintivalmennus, kirjassa Nykyaikainen urheiluvalmennus, (1997)[toim.] Antti Mero, Ari Nummela, Kari Keskinen

Vuorovaikutus naisten ja miesten käytännön valmennuksessa, Nais- ja tyttöjen erityisvalmennus (2012), Antti Mero, Arja Uusitalo, Hannele Hiiloskorpi, Ari Nummela ja Keijo Häkkinen

Tieteelliset artikkelit, esitykset ja projektiryhmät

Osallistunut useiden tieteellisien artikkeleiden kirjoittamiseen valmennuksen, valmennuspsykologian, biomekaniikan sekä ravintovalmennuksen aloilta:

Malvela Marko T., Keskinen Kari L., Hautamäki Hannu T., Mero Antti (1995) Intracycle variation of velocity in three groups of highly trained front crawl swimmers. The XVth Congress of International Society of Biomechanics. Abstract Book, pp. 586-587.

Intracycle variation of velocity in three groups of highly trained front crawl swimmers. Marko Malvela, Kari Keskinen, Hannu Hautamäki, Antti Mero. The XVth Congress of the International Society of Biomechanics, July 2-6, 1995,  Jyväskylä, Finland.

Mero Antti, Sallinen Janne, Malvela Marko, Keskinen Kari L. (2000) Effects of combined creatine and sodium bicarbonate supplementation on swimming time trials. In: Proceedings of the 5th Annual Congress of the European College of Sport Science, Jyväskylä, Finland, 19-23 July, pp. 493.

Hanin, Y., Malvela, M., & Hanina M. (2004). Rapid correction of start technique in an Olympic-level Swimmer: A case Study Using Old way/New way. Journal of Swimming Research. Vol.16, pp. 11-17. (official publication of the American Swimming Coaches Association )

Yuri Hanin, Sami Kalaja, Jere Hård, Marko Malvela (2007) Correction of habitual performance errors,  Taidon Oppimisen seminaari, Jyväskylän Yliopisto

Yuri Hanin ja Marko Malvela (2008), Lajitekniikan optimointi huippu-urheilussa, Huippu-Urheilun kehitysprojektien raporttiseminaari II, Helsinki

Antti A Mero, Kari L Keskinen, Marko T Malvela, Janne M Sallinen (2004) Combined creatine and sodium bicarbonate supplementation enhances interval swimming. The Journal of Strength and Conditioning Research. 06/2004; 18(2):306-10. DOI:10.1519/R-12912.1

Rapid Correction of Habitual Errors in Competitive Sport, projektiryhmä, KIHU (2006-2008)

Muu julkaisutoiminta

Toimin Valmentaja-lehden vakiokolumnistina

Toimitan blogia (www.swimshopfinland.fi)

Muuta

Ollut mukana perustamassa ja kehittämässä Keski-Suomen Urheiluakatemiaa.

Ollut mukana perustamassa Jyväskylän Kaupunkivalmennuskeskusta.

Suomen Työnantajat ry:n jäsen (Story).

Jyväskylän Rotaryklubin jäsen.