”Liikkeen Teoriassa” on teoriassa kaikki oleellinen

by admin

1E7AB27E-20F6-4F7A-9183-C5646BCC4D32Uusin kirjani ”Liikkeen Teoria” tuli painosta noin viikko sitten. En ole kirjaa nähnyt fyysisesti, sillä olemme edelleen Thaimaan uintileirillä. Kirjaa on kuitenkin alkanut mennä jo ihan mukavasti. Saamani palute on ollut myös rohkaisevaa kuten esimerkiksi:

”Ensimmäinen suomenkielinen kirja joka oikeasti ottaa kantaa aikuisurheilijan kehityksen kaareen, ja tarjoaa ajatuksia mitä tehdä kun kehitys pysähtyy.”

”Kirja tarjoaa käytännön valmennukseen ison avun. Se antaa vahvasti tieteelliseen tietoon nojaavan tiekartan, jonka avulla omia valmennusideoita voi sijoittaa liikkeen kehityksen eri vaiheisiin ja muotoihin.”

”Vaikka kirja tarkastelee laajasti eri tieteenaloja, yhteys uintisuoritukseen ja valmentamiseen säilyy käytännön läheisenä.”

”Kirjan alku pistää kyllä miettimään, että lähdetäänkö valmennuksessa heti väärä pää edellä, kun asioita aletaan sanoittaman ja pilkkomaan osiin, joita voidaan kielellisesti ilmaista.”

”Aikaisemmat kirjat vaativat asiantuntijuutta lukijalta, ja esim. Urheilijoita viesti on voinut jäädä ymmärtämättä. Tässä kirjassa asiat nivoutuvat selkeämmin yhteen niin että tyhmempikin ymmärtää ja esimerkkien kautta monet omat kokemukset saavat vihdoin selkeyttä ja kehyksen ”analysointiin”

Lähtölaukaus kirjalle

Olen valmentanut jo pitkän tovin. Aina silloin tällöin saan sellaisia hulluuden puuskia, joiden seurauksena koetan vimmatusti selvittää mistä tässä kaikessa on oikeastaan kyse. En osta suoralta kädeltä nykyisen valmennusmallin ajatuksia. En lähde mielellään mukaan liputtamaan minkään uusimman jutun mukana. Minua kiehtoo aidosti luonnontieteilijän tavoin selvittää, mitkä maailman ilmiöt ovatkaan sen takana miten liikumme.

Näin lähdin matkalle selvittämään ihmistä liikkujana ja urheilijana siitä näkökulmasta, mitä maailma ja tiede tällä hetkellä siitä sanoisi jos meillä ei olisi taustalla tätä noin viisikymmenvuotista historiaa urheilutieteistä. Nykyinen käsityksemme nojaa pitkälti itäblokin ajatuksiin. Mihin urheilu alkaisi nojata nyt, uusimman tietämyksen varassa?

Tästä matkani alkoi.

Toisaalta minulle oli tärkeää koota ylös kaikki se, mitä tällä hetkellä olin opiskellut, kokenut ja tutkinut. Kirja onkin siten synteesi kaikesta siitä miten tällä hetkellä näen valmennuksen ja liikkumisen. Oikeastaan kirja on kuitenkin jo jäänyt vanhaksi. Sen tiedot ovat jo puoli vuotta sitten sivuille kirjattuja. No hyvä kokoomateos se on silti.

Mihin kirjalleni pyrin?

Koetan saada valmennuksen ja urheilun omassa mielessäni jonkinlaiseen selitettävään ja (minulle) järkevään muotoon. Kirja ei ole todennäköisesti totta. Mutta se antaa kuitenkin lukijalle yhden tavan tarkastella ”totuutta” valmennuksessa.

Kun siis saan itse jonkinlaisen ahaa- elämyksen tyyliin ”tästähän tässä on kyse”, on minun helpompi myydä sekä itselleni että urheilijoilleni itse harjoittelu ja kilpaileminen.

Olen tietty sen verran narsisti ja tykkään kehuista, että toki toivon kirjan ”mullistavan” Urheiluvalmennuskeskus Suomessa. Olen kuitenkin realisti. Näin ei ehkä käy. Ne jotka tykkäävät, hyötyvät, ne jotka eivät pidä, saavat lisää syytä olla pitämättä koko otuksesta ja ajatuksista.

Miten saat kirjan?

Jos kirja jäi näin polttelemaan mieltäsi, voit tilata sitä laittamalla minulle sähköpostia (marko.malvela@pelikirja.com) tai viestiä messengeriin. Kirja maksaa 33€ (sis. Alv 10% ja postimaksut Suomessa). Tilaukset lähtevät sitä mukaa kun pienet kotiorjat Suomessa niitä postittavat :) .